blog
De pantone kleur

Met de opkomst van de online drukwerk prijsvechters is drukwerk steeds goedkoper geworden. Dat heeft zijn voordelen. Zo kun je heel eenvoudig grote aantallen flyers laten drukken ter promotie van een evenement zonder dat je daar heel diep voor in de buidel hoeft te tasten. Prima…..

…..voor flyers die alleen worden gemaakt om op straat en festivals te verspreiden. Je kunt je afvragen of het verstandig is voor andersoortig drukwerk. Goedkoop is niet de uitstraling die je wenst als je zelf geen prijsvechter bent. Goedkoop drukken betekent enkel en alleen nog maar fullcolour drukken, terwijl met drukken in pantonekleuren zoveel meer warmte en cachet aan het drukwerk kan worden toegevoegd.

Het Pantone Matching System (PMS) verliest meer en meer terrein. Als drukwerkspecialist met passie voor mijn werk gaat dat mij na aan het hart. Fullcolour wil namelijk niet zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van het volledige scala aan kleuren. Elke kleur wordt omgezet naar slechts vier kleuren: geel, magenta, cyaan en zwart. Niet alle kleuren “overleven” deze omzetting even goed. Kleuren als oranje, grasgroen, fluorkleuren, zilver en goud verliezen hun warmte, diepte en glans. Precies dat wat deze kleuren zo bijzonder maakt. Een kleur als turquoise, gebruikt om de verre stranden aanlokkelijk te maken, verliezen precies dat wat die tropische zeeën zo fraai maken: hun prachtige kleurstelling. Een flauwig blauw is wat overblijft.

Mijn hart gaat uit naar de kracht van de “echte” pantone kleur dat mag gezegd. Toch kan ook een smaakvolle combinatie mij bekoren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het bedrijfslogo in pantonekleuren te drukken, zodat deze in haar volle kracht naar voren komt, terwijl de foto’s in fullcolour worden afgedrukt. Briefpapier kan in zwart met een duidelijke pantonekleur als oranje worden afgedrukt, zodat je je onderscheidt van de grote massa, waardoor je positief opvalt met heldere kleuren en dito uitstraling. Goedkoop is het niet, maar is dat wat je wilt in de belangrijke uitingen van het bedrijf waar je je met hart en ziel voor inzet? Duur hoeft het echter ook niet te zijn. De keuze in drukwijze, papierkeuzes die spreken…… Er zijn veel aspecten aan drukwerk die elkaar versterken en waar slimme zetten in gemaakt kunnen worden. Drukwerk dat uw onderneming eruit laat springen, daar gaat het uiteindelijk om. Drukwerk waar mijn hart sneller van gaat kloppen.
Bij Vast Grafisch ook de nieuwste technieken

Drukwerk bestaat meestal slechts uit een visualisatie met een eventueel een tekstuele toevoeging. Leuk,maar het kan anders en spannender… Lenticulaire druk is een druktechniek waarmee men een verschillend beeld ziet naargelang de hoek waaronder men naar het drukwerk kijkt. Door die hoek te veranderen lijken de beelden in elkaar over te vloeien. Het effect ontstaat doordat men naar het drukwerk kijkt door een fijn lenzenrooster, dat als een geribbelde doorzichtige laag boven de afbeeldingen is aangebracht. De techniek wordt vooral gebruikt voor gadgets, speelgoed en reclameobjecten, zoals postkaarten, sleutelhangers, muismatten en dergelijke, die als men ze kantelt een andere afbeelding laten zien. Dat geeft een leuk effect. Lenticulair drukken is een gespecialiseerd drukproces dat diepte en/of animatie aan uw drukwerk kan toevoegen. Het lenticulair materiaal is opgebouwd met kleine rijen lenzen (vandaar de naam "lenticulair" drukken). Wij maken de foto’s en laten deze zodanig berekenen dat het beeld correct past op de oppervlakte van het lenticular materiaal. Bij het bekijken van het beeld heeft men geen speciale bril nodig. Het horizontaal of verticaal wentelen van het beeld is voldoende. Wat is een Animatic Card? Dit is een lenticulair kaart, d.w.z. een ribbeltjeskaart die je als je deze beweegt een beeld zie bewegen. Bewegend drukwerk! Door deze techniek toe te passen op drukwerk krijg je een unieke attentiewaarde die je doelgroep zal waarderen.
Bron: (bron Wikepedia) aangevuld met eigen tekst en informatie via internet.
Trots! Vast Grafisch levert 81.000 OV Haltewijzers in Noord Brabant

Het Brabants Dagblad heeft er op 21 maart 2013 over geschreven: “In het ziekenhuis in Oss is donderdagmiddag het eerste exemplaar van de OV Haltewijzer uitgereikt. Gedeputeerde Ruud van Heugten, de Udense wethouder Marcel Delhez en de Veghelse wethouder Riny van Rinsum waren daarbij aanwezig. Ze benadrukten allen het belang van goed openbaar vervoer in deze regio en van en naar het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Uden. In de Haltewijzer staat informatie over welke buslijnen vanuit Oss, Eindhoven en Rosmalen naar Bernhoven gaan en hoe vaak ze rijden. Ook is er informatie in te vinden over tarieven.” De OV Haltewijzer is afgelopen week bij maar liefst bij 81.000 huishoudens in Noord Brabant, huis aan huis bezorg. Op de haltewijzer staat o.a. informatie over welke buslijnen er rijden vanuit Oss, Eindhoven en Rosmalen naar ziekenhuis Bernhoven in Uden. Een mooie order, waar ik trots op ben. De wijzer is in kleur gedrukt op stevig papier in A2 formaat en teruggevouwen naar A4.
Vast Grafisch gaat van start

Na jarenlang voor diverse drukkerijen te hebben gewerkt heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de sprong gewaagd: ik ga voor mezelf beginnen. Vanaf 4 maart is Vast Grafisch een feit. Onnodig te vermelden dat ik zeer blij ben met deze nieuwe richting in mijn leven: blijven doen wat ik altijd met volle overtuiging en passie heb gedaan, maar nu volledig naar mijn ideeën en verantwoordelijkheid. Mijn grote droom komt uit en ik heb er zin in!

© Vast Grafisch | webdesign: beeldstorm.nl
x